Wat is?

Wat is Blu-ray?

De Blu-ray Disc (blauwestraal schijf) is een optisch mediaformaat dat informatie opslaat op een 120 mm cirkelvormige schijf (de CD/DVD-afmeting) met behulp van een blauwe laser van 405 nm golflengte. Standaard dvd's en CD's gebruiken een rode laser met een golflengte van respectievelijk 650 nm en 780 nm.
De Sony/Philips-ingenieurs die de Blu-ray Disc ontwierpen in 1995, hadden de taak om een optische vervanger te ontwerpen voor de DV-camcorder. Belangrijk was hierbij dat door de gebruiker zelf kan worden opgenomen. Massa-replicatie voor distributie van videofilms en data was bij het ontwerp van ondergeschikt belang. Daar het inmiddels, na tien jaar, duidelijk geworden is dat de DV-markt zal worden vervangen door camcorders uitgerust met solid-state geheugen (discutabel), hebben de verkopers van Blu-ray Disc de koers moeten verleggen. De in Japan geïntroduceerde Blu-ray Disc is een tafelmodel dat HD-video kan opnemen.

De tijd tussen ontwerp en introductie was bijzonder lang, bijna tien jaar. Dit is mede veroorzaakt door gebrek aan belangstelling in de industrie, maar ook door de hinderlijk hoge prijs van de blauwe laser, ca US$ 1000. De fabricage van blauwe lasers en de basisoctrooien zijn in handen van slechts één (Japanse) fabrikant: Nichia.

De kortere golflengte van de gebruikte blauwe laser maakt het mogelijk een hogere informatiedichtheid te behalen zodat meer informatie op dezelfde schijf kan worden opgeslagen. Een schijf heeft de capaciteit van ongeveer 25 GB of twee uren van HDTV-audio + -video tussen 36 en 72 Mbps. Het is tevens mogelijk om meerdere lagen boven op elkaar te zetten welke elk 25 GB hebben, hierdoor is het mogelijk om meer dan 50 GB op één schijf op te slaan. De Blu-ray Disc heeft een beschermlaag van net 100 micrometer, die in tegenstelling tot de beschermlaag van CD's deel uitmaakt van het lichtpad van de laser. De eerste BD-discs hadden een folie als beschermlaag, maar tegenwoordig wordt er een coating gebruikt, net zoals bij CD's en DVD's. Ook werden bij de eerste versies ter bescherming tegen krassen en vingerafdrukken de BluRay-discs verpakt in een cartridge. In een later stadium werden deze vervangen, zodat ze qua uiterlijk hetzelfde zijn als de huidige cd's en dvd's. Bovenop de coating van de Blu-ray Disc zit op dit moment (2006) ook een harde, krasvaste beschermlaag van enkele micrometers.

Door de hoge informatiedichtheid is het niet eenvoudig mogelijk om van aangepaste DVD-replicatieapparatuur gebruik te maken om platen te fabriceren. De concurrent HD DVD heeft een dikkere beschermlaag en een lagere dichtheid, 17 GB per laag, en kan met minder problemen op bestaande DVD-replicatieapparatuur gefabriceerd worden, omdat HD DVD voortborduurt op de bestaande DVD. HD DVD spelers kunnen eenvoudig compatibel gemaakt worden met CD en DVD. De concurrerende systemen hebben dus duidelijke voor- en nadelen, zodat het niet goed mogelijk is om aan te geven welk van de twee het zal 'winnen'.

De eerste Blu-ray recorder werd onthuld door Sony op 3 maart 2003, en werd geïntroduceerd op de Japanse markt in april dat jaar. Op 1 september 2003 kondigden JVC en Samsung hun Blu-ray-producten aan op de Internationale Funkausstellung in Berlijn, Duitsland. Beiden zeggen dat hun producten vanaf 2005 op de markt zullen zijn.

Het Blu-ray-disc-consortium omvat Philips, Matsushita, Sony, Samsung, LG, Thomson, Pioneer, Hitachi, Sharp en Mitsubishi.

Op 12 januari 2004 kondigden Hewlett Packard en Dell steun voor de nieuwe standaard aan. Op 10 maart 2005 kwam Apple ook bij de groep, waardoor Blu-ray een sterkere vertegenwoordiging heeft dan de grote concurrent HD DVD.

Op 5 januari 2006 kondigde Philips aan dat het in de tweede helft van 2006 jaar zowel een Blu-ray-speler als een opnameapparaat op de markt gaat introduceren. Hierbij gaat het concern eveneens Blu-ray-disks verkopen met een capaciteit van 25 gigabyte en 50 gigabyte.

Ook de nieuwe PlayStation 3 zal uitgerust worden met Blu-ray.

Wat is HD DVD?

De High Density DVD (High Density Digital Versatile Disc) is een opslagmedium voor High Definition Video en andere data. Het is op 18 april 2006 op de markt gebracht in de Verenigde Staten.

Het DVD Forum, de instantie die zich bezighoudt met het vastleggen van de standaardspecificaties voor DVD, heeft de specificaties voor deze potentiële opvolger van de herschrijfbare DVD opgesteld. Op deze disc kan tot 30 GB aan data opgeslagen worden. Het formaat wordt ondersteund door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft.

Voor het lezen van de HD DVD wordt gebruikt gemaakt van een blauwe laser met een golflengte van 405 nm. CD-lezers gebruiken een rode laser met een golflengte van 780 nm en DVD-lezers gebruiken er een van 650 nm.

Wat is usb type-C?

Over de nieuwe usb-norm

Usb type-C is niet de volgende generatie usb, daarom wordt hij ook niet USB 4 genoemd. Usb type-C (of gewoon usb-c) kan alles wat de USB 3.0 kan, maar twee keer zo snel, d.w.z. tot 10 Gbps. Maar het kan nog veel meer. Type-C kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt als een monitorkabel met zeer hoge resolutie, als een netwerkverbinding met hoge snelheid en voor het opladen van een laptop. In feite kunnen alle aansluitingen die u normaal op een computer of tablet hebt door een usb type-C worden gedaan.

Dit heeft de weg vrijgemaakt voor computers met slechts één poort, namelijk een usb-c. De eerste computer op de markt met dit design was de nieuwe MacBook.

Hoe zit het met de connector?

Om dit alles mogelijk te maken heeft de usb-c een heel nieuwe soort usb-connector. Hij ziet er anders uit, is kleiner en kan veel meer. Bovendien kan hij niet verkeerd worden ingestoken. Hij werkt aan beide kanten.

Moet alles nu worden vervangen?

Nee! Ze werken op volle toeren om usb-c-kabels en usb-c-accessoires op de markt te brengen zodat u al uw gebruikelijke apparaten op computers met usb-c kunt aansluiten.

Spannende mogelijkheden

U zult vast moeten wennen aan het idee van een computer met maar één poort. Maar denk eens aan alle voordelen! Vroeger moest u alle soorten verschillende connectoren op de laptop aansluiten toen u thuis met de desktopcomputer verbinding maakte. Nu kunt u alles op uw bureau in één enkele dock onderbrengen. U hoeft alleen maar de usb-c-connector in de computer te steken, wanneer u thuis komt. Dan zijn uw printer, scherm en randapparaten allemaal tegelijk aangesloten. Dezelfde poort neemt zelfs het opladen voor zijn rekening.